Monday 28 November 2011

CHICKEN PIE CZYLI KURCZK, GRZYBY i ESTRAGON ZAPIEKANBE W CIEŚCIE FRANCUSKIM



Tym razem inspiracje kuchnią brytyjskią. Jest to bardzo smaczne, proste i tradycyjne danie. Raz wykonane otwiera cały wachlarz możliwości i tylko od nas zależy czy chcemy trzymać się przepisu czy działać na własną rękę i eksperymentować z nadzieniem. Polecam więc zapoznać się również z przepisami na Fish Pie, Cottage Pie (przykryty puree ziemniaczanym z serem), Steak and Kidney Pie, Bacon & Egg Pie oraz wegetariańskimi wersjami pajów, na przykład z dzikich grzybów.  Zasady na wykonanie tak zwanego Pot Pie są bardzo proste, potrzebujemy ceramicznego naczynia, które nada się do wypieku w wysokiej temperaturze, gulaszowego nadzienia i ciasta francuskiego. Danie choć proste i raczej typowo domowe, jak wskazuje tradycja może okazać się ciekawostką na przyjęciu, tutaj dla urozmaicenia i wiekszej przyjemności jedzenia możemy pokusić sie na wykonanie indywidualnych pie lub jak kto woli pajów.

W Anglii spotkamy się także ze słodkimi  odmianami, które z biegiem czasu przybrały formę tart z użyciem różnych odmian ciast; francuskiego, pół kruchego lub kruchego. Niemniej jedanak moje ulubione to te 'pikantne' wariacje. A z naszych polskich dań najbardziej odpowiadający angielskiej wersji, choć wcale niepodobny, będzie zapewne kresowy Kulebiak.

Wracając jednak  do naszego Chicken Pie,  nadaje się on wspaniale na zimowe obiady, ja osobiście cenię sobie zupełnie inne potraktowanie kurczaka w formie gulaszowej, delikatność i aromatyczność w smaku. Wymieszanie tekstur, delikatnego mięsno-wrzywnego sosu i chrupiącej skórki ciasta. Polecam!

Składniki:
(na 2-3 osoby)


3 średnie piersi z kurczaka 
2 nieduże marchewki
1 średni por
150 g małych pieczarek
estragon, polecam świeży 
sól i pieprz
czosnek
masło
olej lub oliwa
mąka
jajko
śmietna wysokoprocentowa
ok 250 ml buliou z kurczaka
opcjonalnie białe wino lub piwo 


Do podania polecam puree z kalfiora i ugotowaną, poszatkowaną, zieloną kapustę.


Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, marchew i por w talarki, pieczrki tylko myjemy, nie kroimy ( ja także nie obieram).  W głebszym garnku rozgrzewamy olej, kurczka solimy i smażymy przez 3 minuty lekko rumieniąc, w międzyczasie przyprawiamy estragonem. Następnie przekładamy do miski, garnek znów podlewamy olejem i dodajemy kawałek masła, tym razem smażymy warzywa lekko doprawiaone solą, estragonem i czosnkiem. Po około 5 minutach przekładamy warzywa do mięsa, a w tym samym garnku topimy masło, robimy zasmażkę dodając łyżkę mąki. Podlewamy bulionem, małą ilością wina lub piwa oraz śmietany. Konsystencja ma być tylko lekko zagęszczona, jeśli potrzeba dodajemy więcej bulionu. Do tak przygotowanego sosu przekładmay kurczaka i warzywa, dusimy przez 10 minut. Następnie chłodzimy.




Gdy gulasz wystygnie. Rozgrzewamy piekarnik do około 180 - 200 stopni. Obracamy naczynie przeznaczone na nasz 'pie' do góry nogami i umieszczany na rozwałkowanej powierzchni ciasta. Nożem kroimy szablon naczynia zostawiając dwucentymetrowy zapas, który następnie posmarujemy białkiem jajka. Żółtko także będzie nam potrzebne więc odstawiamy je na bok.  Do naczynia przekładamy gulasz i przykrywamy ciastem, przyklejając jego zapas do ścianek garnka. Starajmy się aby ciasto było nieco naciągnięte, bez dziur i nie przyklejało się do sosu, poniewarz chcemy aby ładnie wyrosło. Następnie smarujemy jego wierzch żółtkiem, pięknie się zarumieni.  Opcja z żółtkiem pozwala nam także coś na naszym paju napisać, możemy użyć do tego celu wykałaczki. Mogą to być imiona domowników, gości lub cokolwiek innego, na przykład - SMACZNEGO !

Pieczemy około 10 minut, wnętrze się zagrzeje, a nasze ciasto wyrośnie i zarumieni.





4 comments:

  1. Bardzo mi się podoba to danie:) Chętnie też niedługo zrobię

    ReplyDelete
  2. uwielbiam estragon więc na pewno wypróbuje przepis :)

    ReplyDelete
  3. oj oj.. tylko widelec do ręki i wbić się w ciasto francuskie... mniam!

    ReplyDelete
  4. Cieszę się że przepis się podoba i życzę powodzenia, chętnie zobaczyłabym wyniki :)

    ReplyDelete