Wednesday, 16 November 2011
BIAŁE MIĘSO KRABA w maśle
Jeden z moich ostatnich przysmaków od których nie mogę się odpędzić. W mięsie krabim jest coś uzależniającego i zarazem szlachetnego. Niesamowicie zdrowe, delikatne jeśli mowimy o mięsie białym i niestety także kosztowne. Oczywiście polecam w miarę możliwości używanie mięsa pierwszej świeżości. Niemniej jednak zamrożone mogło by być tutaj alternatywą. Nie polecam żadnych innych kompromisów ponieważ efekt nie będzie ten sam. Tutaj chciałabym zapytać drogich czytelników, bowiem piszę z Wysp czy w Polsce ciężko dostać świeże mięso kraba. Myślę, że powoli nadrabiamy ubytki produktów i coraz dostępniejszy jest ich wachlarz. Obiecuję również, że przygotuję niebawem cały wpis poświęcony obróbce, nieomalże rytuałowi gotowania i obierania kraba ze wskazówkami mojego męża- szefa kochni, który ma to w małym paluszku :).
Tymczasem zapraszam na krabią ucztę.
Składniki:
( na 1, 2 osoby)
100g białego mięsa krabiego
50 g masła
szczypta soli
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
starta skórka z 1/4 części cytryny
stołowa łyżeczka soku z cytryny
mały listek laurowy
Do podania
tosty z chleba lub krakersy
pół cytrynki
Wykonanie nie zajmnie nam nawet 15 minut. Rostapiamy delikatnie masło z liściem laurowym, gałką, pieprzem, skórką z cytryny i odstawiamy. Rozgniatamy pobierznie widelcem w misce mięso kraba z dodatkiem soli i soku z cytryny, także odstawiamy.
Następnie łączymy składniki razem. Tak przygotowanego kraba możemy przełożyć do kokilek, salaterek lub indywidualnych kubeczków i wstawiamy do lodówki aż lekko stężeje. Podajemy z tostem lub krakersami i cytrynką.
Smcznego!
Zachęcam także do śledzenia Simply Cooked na witrynie Facebook! Simply Cooked ma już dwudziestu czterech przychylnych członków. Stronę na facebooku znajdziecie pod następującym adresem :
http://www.facebook.com/pages/Simply-Cooked/255547061137921 lub naciskając Like w ramce po prawej stronie.
Labels:
OWOCE MORZA,
PRZEKĄSKI DO CHLEBA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Wow, ale kosmos! A Twój mąż jako kucharz może zaproponuje fajny przepis na gąskę?:) Akcja trwa, zapraszam:) http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-gesine
ReplyDeletePrzekonam, polecę.... zawsze mażyło mi się zrobić tą gęsią wątróbkę!
ReplyDeletePozdrawiam gorąco!
Zgadzam sie, jest cos uzalezniajacego w miesie kraba - i bialym, i moim ulubionym, brazowym... Na taka uczte chetnie dalabym sie zaprosic!
ReplyDeleteZapraszam :)
ReplyDeleteDrogi autorze Simply Cooked, pragne Ci bardzo podziekowac za ten wspanialy przepis na paste z kraba- wlasnie zajadam trzecia porcje :-) kazdy kes to totalnie ekstatyczne doznanie. Uwielbiam owoce morza, cytryne no i oczywiscie maselko ktorego nigdy za wiele, ale secret tego wspanialego smaku chyba kryje sie w zasugerowanym przez Ciebie zestawie przypraw. Cudo!
ReplyDeleteBede wyczekiwac kolejnych wpisow,
Pozdrawiam serdecznie!
Karolina
Dziękuje pieknie i objecuje, że z czasem pojawi się wiele potraw z owocami morza :)
ReplyDelete