Friday, 11 November 2011
CHLEB Z ORZECHAMI NA ZAKWASIE
Kolejny wpis w tym tygodniu. Tym razem długo dopieszczany przepis na idealny chleb z orzechami. Zawsze chciałam upiec taki chleb i mimo tego że powoli mój asortyment przepisów chlebowych się powiększa, ten wytrwale piekę od trzech tygodni i nie mogę się nim przejeść. Najlepiej smakuje w dniu pieczenia, więc polecam poranne przedsięwzięcia. Posiada wspaniałą chrupiącą skórkę i uwierzcie mi lepiej odrazu upiec dwa, znika w oka mgnieniu.
Bazę do tego przepisu zaczerpnęłam z ksiązki, która zainspirowała już wielu domowych piekarzy w środowisku blogowym. Jeffrey Hamelman i jego ksążka 'Chleb, techniki i przepisy-Bread, Techniques and Recipes' to niesamowite źródło anegdod i wspaniałych przepisów, które nigdy nie zawodzą. Jednym utrudnieniem jest przeliczanie miar wagi z funtów na gramy i obliczenie domowego zapotrzebowania ilościowego w chleb.
Ja podaje ilość składników na jeden średni bochenek.
Składniki:
90g mąki żytniej
226g mąki pszynnej
196g wody mineralnej
9g soli
5g drożdży
115g orzechów włoskich
249g dojrzałego zakwasu żytniego
Dojrzały zakwas żytni należy przygotować 14- 16 godzin przed pieczeniem
14g zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej
113g wody mineralnej
136g mąki żytniej
Pierwszy krok to dokarmienie naszego zakwasu i odstawienie go w pokojowej temperaturze na 12 godzin. Natępnie możemy przystąpić do zrobienia dojrzałej kultury która nada nszemu chlebowi wspaniały, bogaty smak i koloryt. Hamelman zaleca rozprowadzenie zakwasu w wodzie i następnie dodanie mąki. Konsystencja jaką otrzymamy będzie dosyć gęsta. Tak przyrządzony zakwas posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 14 -16 godzin. Następnego dnia zauważymy jak lekko podwoi swoją objętość.
Drugi krok to wymieszanie właściwego ciasta. Do miski dodajemy nasz dojrzały zakwas, następnie wodę, mąkę, sól i drożdze ( ja używam instant rozpuszczone w mleku z cukrem). Dokładnie i delikatnie mieszamy przez około 7 minut. Ciasto powinno być dosyć klejące i elastyczne. Możemy dostosować jego wilgotność dodając troszkę więcej wody ponieważ mąka żytnia ma większą chłonność a ciasto z niej sporządzone powinno być nieco 'wolne'. Po uzyskaniu pożądanej sprężystości mieszając dodajemy sparzone wcześniej orzechy.
Odstawiamy ciasto w misce na około godzinną fermentację. Powinno znacznie wyrosnąć.
Po czym podsypujemy blat mąką i formujemy okrągły bochenek. Przekłdamy na wysmarowaną i obsypaną otrębami blachę i znów odstawiam na godzinę.
Tak przyrzadzony chleb jest gotowy do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy dosyć mocno, do 240 C i wypiekamy chleb przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę o 10 - 20 stopni i pieczemy przez 20 -25 minut. Chleb mocno się zarumieni i osiągnie nieziemską chrupiącą skórkę.
Smacznego!
Zachęcam także do śledzenia Simply Cooked na witrynie Facebook! Simply Cooked ma już dwudziestu czterech przychylnych członków. Stronę na facebooku znajdziecie pod następującym adresem :
http://www.facebook.com/pages/Simply-Cooked/255547061137921 lub naciskając Like w ramce po prawej stronie.
Labels:
CHLEB
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Chleb wygląda pysznie! bardzo mi miło, że przyłączyłaś się do Orzechowego Tygodnia:) Pozdrawiam!
ReplyDeletePozdrawiam także i czekam z niecierpliwością z pomysłami na przyszły rok i tydzień orzechowy :)
ReplyDeleteMuszę koniecznie znów wyhodować zakwas (mój staruszek niestety nie wytrzymał piętna przeprowadzki na inne mieszkanie). Cudowny bochenek;)
ReplyDeletepozdrawiam
Dziekuję. Pozdrawiam Ciepło! :)
ReplyDelete