Prostostę tej przekąski wynagradza bardzo ciekawy smak. Jest to w zasadzie jakaś wersja tak zwanej 'sałatki z tuńczyka' z małymi zmianami smakowymi. Jako entuzjastka wszystkiego co zdrowe starałam się użyć świeżych produktów. Polecam także koniecznie do podania tosty i masło. Chrupkość chleba znakomicie współgra ze zbalansowanymi smakowo składnikami.
SKŁADNIKI
2 opakowania tuńczyka w sosie własnym
3 jajka ugotowane na twardo
2 ugotowane kukurydze / alternatywnie 1 mała puszka
70 g mocnego smakowo, żółtego sera
1/2 czerwonej, drobno pokrojonej cebuli
2 łyżki majonezu ( ja użyłam light)
garść posiekanej pietruszki
trochę soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYPRAWY:
sól, pieprz kajeński, pół,startej gałki muszkatołowej
WYKONANIE
Tuńczyk rozgniatamy lekko widelcem, skrapaiamy cytryną i mieszamy z obraną z kolby kukurydzą, startymi jajkami, startym żółtym serem i pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie dodajemy oliwę, znów mieszamy i dodajemy resztę składników. Doprawiamy do smaku. Ja lubię dobrze zaostrzyć smak pieprzem kajeńskim i gałką.
Jak już wcześniej wspominałam podajemy z tostami, najlepiej z chleba na zakwasie i małem.
Smacznego!
Sałatka z tuńczyka jest wyśmienita,polecam,pozdrawiam Doris
ReplyDelete