Monday, 21 November 2011

ZUPA Z CEBUlI Z GRZANKĄ a.k.a Soupe à l'oignon


Przysmak, który wydaję się niesamowicie prosty w wykonaniu biorąc pod uwagę składniki, niestety wymaga czasu, czasu i jeszcze raz czasu.  Przede wszystkim jednak cierpliwości. Przepis zdaję się również dosyć niekosztowny niemniej jednak do dobrej francuskiej zupy potrzebujemy i białego wina i dobrego dojrzałego sera, chrupiącego chleba, masła i oczywiście specyficznej cebuli. Do ugotowania tej klasycznej zupy  najlepiej użyć najwiekszej rozmiarem cebuli, osiągniemy pożądany efekt długich półkoli. Jeśli jednak dostępna jest tylko zwyczajna, też będzie nam równie dobrze smakować, szczególnie w chłodne zimowe wieczory.

Składniki:
(na 4 osoby)


100g masła
łyżka oliwy 
1500g cebuli 
1litr wywaru wołowego
250ml wywaru z kurczaka
250ml białego wina
150 ml wody
świeża pietruszka, mały pęczek
sól i pieprz


Do podania
grzanka z dojrzałym, twardym, żółtym serem i posiekaną pietruszką (użyłam sera Cheddar - Montgomery z poniższego zdjęcia, polecam także Gruyere)


W dużym garnku topimy masło, dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebule, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy około 45 minut. Cebula zmięknie i zrobi się przeźroczysta a pod koniec skarmelizuje się. Ważny w tym etapie jest czas i pamięć o częstym mieszaniu. Po około 40 minutach zwiekszamy temperaturę i energicznie mieszając nadajemy naszej cebuli lekko brązowy i szklisty kolor.

Następnie dodajemy wywar, wino, wodę, pęczek pietruszki i pozwalamy zupie zagotować się aby następnie zmniejszając ogień gotować ją przez kolejne 30 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem.
W piekarniku przygotowujemy grzanki ze startym serem, umieszczamy na zupie, posypujemy pietruszką i delektujemy sie smakiem. Ugotowaliśmy Soupe à l'oignon!

Smacznego.

1 comment:

  1. Zupa cebulowa? Pycha! A do tego jeszcze z grzankami :)

    ReplyDelete