Tuesday 8 November 2011

KREM Z BURAKÓW


Dość nietypowa zupa na polskie realia. Jesteśmy raczej przyzwyczajeni do czystego, klarownego, bordowego i niezastąpionego wywaru, który najczęściej gości na wigilijnym stole zamiast na regularnym meni obiadowym. Tymczasem buraki, teraz w sezonie są cennym źródłem minerałów; żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Wspomagają powstanie czerwonych krwinek w organiźmie i korzystnie wpływają na naszą odporność. Są także warzywem wszechstronnym, można wyczarować z nich nieziemskie potrawy.

Jeśli lubimy buraki to nie obawiajmy się że brudzą i długo się gotują, wynagrodzenie w smaku jest warte wszelkiego zachodu. Pamiętam z dzieciństwa jednym z moich ulubionych dodatków obiadowych były właśnie 'zasmażane buraczki', kiedy to moim przydziałem pomocy kuchennej było wytrwale tarcie ich na tarce. Niezniechęciły mnie te mozolne zadania ani do buraków ani do gotowania. Ponieważ cenię sobie prostotę i wyrazistość w smaku taką też zaprezentuje zupę.

Ideę z małymi zmianami zaczerpnełam z przepisu Stephen 'a Harris 'a entuzjasty i szefa samouka, który ceni sobie lokalność i sezonowość.

SKŁADNIKI


450g surowych buraków
1 czerwona cebula
poszatkowana główka małej białej kapusty
2 łyżki czerwonego octu winnego
sok z jednej limonki
oliwa z oliwek i ok 25g masła
sól morska
1 ząbek czosnku


DO PODANIA


gęsta śmietana
posiekany szczypiorek lub zielona część dymki
sok z limonki





WYKONANIE

Nieobrane buraki zalewamy wodą i gotujemy aż zmiękną w lekko osolonej wodzie. Wywar z gotowania buraków zatrzymujemy, buraki następnie obieramy i kroimy w kostkę.

Rozgrzewamy oliwę i masło w garnku, na małym ogniu przez około 5 minut podsmarzamy cebulę, aż zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek i poszatkowaną kapustę. Smarzymy kolejne 5 minut, aż składniki lekko zmiękną. Następnie dodajemy buraki i zwiekszamy ogień, dokładnie mieszamy wszystko razem. Dodajemy ocet, czekamy aż wyparuje i zalewamy składniki wywarem buraczanym ( ja użyłam pół na pół wywaru i rosołu) tak aby zostały tylko przykryte. Reszte wywaru odstawiamy na bok, mimo że zupa powstanie dość gęsta, lepiej zachowawczo ją rozrzedzić niż mieć za rzadką.
Pozwalamy warzywą zmięknąć.
Następnie wszysko razem miksujemy za pomocą blendera.  Regulujemy gęstość, doprawiamy solą i sokeim z limonki.

Serwujemy zupę z łyżką śmietany w centrum i  posiekym szczypiorkiem. Polecam kromkę chleba orzechowego z masłem lub ser owczy na toście.


Życzę smacznego !

2 comments:

  1. Bardzo ciekawy przepis - kapusta, ocet winny. Może wypróbuję, by wyjść poza tradycję buraka jedynie z chrzanem i w barszczu.

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam zupy krem, a ta musiała być pyszna!

    ReplyDelete